Historik

Bergslagsteatern är inte bara en byggnad utan framför allt navet, ett centrum, för en livlig amatörteaterförening med många teater- och musikintresserade medlemmar. Men hur började det egentligen?

Vi förflyttar oss tillbaka till år 1975.

Bergslagsteatern var då ett initiativ från lektorn Anders Linderoth som samlade en grupp teaterintresserade gymnasieelever. På den tiden kallade de sig Solfjärdern.
Till gruppen kom andra med mer erfarenhet, somliga av teater, andra av revy och ytterligare några med bred musikalisk kunskap.

Teaterbyggnaden

Bergslagsteatern, Avesta.

Godtemplarlokalen som kom att bli Bergslagsteatern. Bilden från 1900-talets början.

Bergslagsteatern håller sedan många år till i ett fint sekelskifteshus från slutet av 1800-talet, som år 1902 togs i bruk av Godtemplarlogen för att senare användas som biograf.

Många Avestabor kommer ihåg filmföreställningarna på biografen Röda Kvarn, men man kunde nog inte ana att biografen skulle bli en teater med andra typer av föreställningar. Inte heller vilken teater som helst utan den skulle komma att hysa en av Sveriges största amatörteatrar, Bergslagsteatern.

År 1982 fick teaterföreningen erbjudande från Avesta kommun att flytta sin verksamhet till Röda Kvarn, som huset i folkmun kallades.
Teaterföreningen var i stort behov av en egen, större lokal och år 1984 flyttade man in efter att lokalerna renoverats. Man flyttade från före detta porrklubben Moulain Rouge – Röda Kvarn på franska – till den före detta biografen Röda Kvarn.
Ett verkligt lyft för verksamheten skulle det visa sig och teater- och revyverksamheten skulle komma att blomma ut.
Nu kunde Avestaborna åter låta sig roas och oroas i den gamla biografen!

Föreställningar

Föreställningarna och spelplatserna har blivit många under årens lopp, liksom minnena från dem.
Ibland har det varit mer dramatiskt utanför scenen än på, ibland har det inträffat dråpliga saker under eller inför en föreställning.
Till exempel den gången då det regnade kraftigt under en föreställning av Hamlet som spelades på utomhusscen, eller när Bosse Lövgren klev rakt ut i orkesterdiket.

Visst låter det spännande? Sådana historier planerar vi att lägga ut här vad det lider.

Viktiga teatermänniskor

Många personer har under årens lopp medverkat på olika sätt i verksamheten såsom regissörer, producenter, sminköser, scenografer, ungdomsledare och verksamhetsledare.
Alla är och har varit viktiga för att få allt att fungera.
Viktiga är alla de som skrivit revyer, musikarrangemang och till och med pjäser för både vuxna och ungdomar.
Och det viktigaste av allt är publiken. För vad vore en teater utan publik?

Bergslagsteatern är en viktig del av Avestas kulturliv.

 

Vi kommer här att fylla på med mer innehåll allt eftersom arbetet fortskrider. Att det fortskrider betyder inte att det går fort utan att det kommer hända något då och då.

 

Det stod på statyn att den var rest 1923, men det stod inte vart den reste.

 


 

Kontakta Bergslagsteatern.

Till Artiklar genom åren.

Till Projekt.

Till ATR.